Over het huis en het Hoogholtje

Sinds 2020 zijn wij, Jacqueline en Bert de "nieuwe" eigenaren van B&B Hoogholtje. Naast ons werk in het onderwijs en de zorg vinden we het leuk om gasten te ontvangen en te laten genieten van deze bijzondere plek. Rust, ruimte en relaxen dat willen we onze gasten graag laten ervaren!

 

 

Menkeweersterholtje

Hoogholtje is het Groningse woord voor een hoge vaste voetbrug, hoog genoeg om schepen onderdoor te laten voorbij. Aan beide zijden bevindt zich een steile trap.

Dat bruggetje (Menkeweersterholtje genaamd op oude kaarten) is de enige toegang tot het huis en vroeger deel uit van het kerkenpad richting Menkeweer. Zowel het huis als het bruggetje zijn Rijksmonumenten.

Het huis bestaat uit drie delen met ieder een eigen zadeldak.

Het achterste huis is de oude schuur geweest van café, brugwachtershuis van steenfabriek van…. De juiste bestemming van dit gedeelte blijft ongewis. In dit gedeelte en het huis wonen wij.

In het eerste en oudste deel van het huis (tussen 1810-1850) is nu een Bed & Breakfast gevestigd. Oude schouwen en eerdere bedstedes kenmerken het huis dat verder net als de rest volledig is opgeknapt en gemoderniseerd.

In de tuin rondom het huis staan ​​oude fruitbomen en een grote kastanjeboom. 

Windsingel

In de bomen die als windsingel vormen, huizen vele soorten vogels.

We hebben bijvoorbeeld de bonte specht en het ijsvogeltje als gasten en soms buizerd of havik in de tuin neer. Soms zie je bij schemering een egel op zoek naar voedsel door de tuin scharrelen. Ook wil er wel eens een fazant van haas te zien zijn.

Luchtfoto's Martijn Heemstra januari 2017