Over het huis en het Hoogholtje

Wij, Conny Rietema & Bob Assenberg, verhuizen in maart 2020 naar Dwingeloo en Bert & Jacqueline Helmholt zijn de nieuwe eigenaren van het huis en B&B Hoogholtje.

Zij gaan B&B Hoogholtje voortzetten vanaf 15 april 2020 maar er kan nu natuurlijk al worden geboekt. 

Wij kijken met heel veel plezier terug op 5 jaar gasten in onze B&B. Vele nationaliteiten, jong en oud, eenmalig en terugkerend zijn bij ons te gast geweest. 

Wij wensen Bert & Jacqueline heel veel woonplezier en dat vele gasten van dit bijzonder plekje mogen blijven genieten!

 

Menkeweersterholtje

Hoogholtje is het Groningse woord voor een hoge vaste voetbrug, hoog genoeg om schepen onderdoor te laten passeren. Aan beide zijden bevindt zich een steile trap.

Dat bruggetje (Menkeweersterholtje genaamd op oude kaarten) is de enige toegang tot het huis en maakte vroeger deel uit van het kerkenpad richting Menkeweer. Zowel het huis als het bruggetje zijn Rijksmonumenten.

Het huis bestaat uit drie delen met ieder een eigen zadeldak.

Het achterste huis is de oude schuur geweest of café, brugwachtershuis of steenfabriek of…. De juiste bestemming van dit gedeelte blijft vooralsnog ongewis. In dit gedeelte en het middelste huis wonen wij.

In het eerste en oudste deel van het huis (tussen 1810-1850) is nu een Bed & Breakfast gevestigd. Oude schouwen en voormalige bedstedes kenmerken het huis dat verder net als de rest volledig is opgeknapt en gemoderniseerd.

In de tuin rondom het huis staan oude fruitbomen en een grote kastanjeboom. 

Windsingel

In de bomen die als windsingel fungeren, huizen vele soorten vogels.

We hebben bijvoorbeeld de bonte specht en het ijsvogeltje als regelmatige gasten en soms strijkt een buizerd of havik in de tuin neer. Daarnaast lopen de kippen los rond en zie je bij schemering soms een egel op zoek naar voedsel door de tuin scharrelen. Ook wil er wel eens een fazant of haas te zien zijn.

Luchtfoto's Martijn Heemstra januari 2017