Over het huis en het Hoogholtje

 In 2013 kochten wij, Conny Rietema en Bob Assenberg, 

ons huis in Onderdendam aan de Warffumermaar dat we al gauw Hoogholtje zijn gaan noemen. Hoogholtje is het Groningse woord voor een hoge vaste voetbrug, hoog genoeg om schepen onderdoor te laten passeren. Aan beide zijden bevindt zich een steile trap.

Menkeweersterholtje

Dat bruggetje (Menkeweersterholtje genaamd op oude kaarten) is de enige toegang tot het huis en maakte vroeger deel uit van het kerkenpad richting Menkeweer. Zowel het huis als het bruggetje zijn Rijksmonumenten.

Het huis bestaat uit drie delen met ieder een eigen zadeldak.

Het achterste huis is de oude schuur geweest of café, brugwachtershuis of steenfabriek of…. De juiste bestemming van dit gedeelte blijft vooralsnog ongewis. In dit gedeelte en het middelste huis wonen wij.

In het eerste en oudste deel van het huis (tussen 1810-1850) is nu een Bed & Breakfast gevestigd. Oude schouwen en voormalige bedstedes kenmerken het huis dat verder net als de rest volledig is opgeknapt en gemoderniseerd.

In de tuin rondom het huis staan oude fruitbomen en een grote kastanjeboom. 

Windsingel

In de bomen die als windsingel fungeren, huizen vele soorten vogels.

We hebben bijvoorbeeld de bonte specht en het ijsvogeltje als regelmatige gasten en soms strijkt een buizerd of havik in de tuin neer. Daarnaast lopen de kippen los rond en zie je bij schemering soms een egel op zoek naar voedsel door de tuin scharrelen. Ook wil er wel eens een fazant of haas te zien zijn.

Luchtfoto's Martijn Heemstra januari 2017